Мали Пироћанци и деца мигранти заједно уче азбуку

Датум: 21. Septembar 2017 07:58 Категорија: Новости

Иако су почетком недеље родитељи и наставници у Шиду потестовали због укључивања деце избеглица у образовни систем у Србији, са другог краја земље – из Пирота стиже сасвим другачија прича. Као и у Шиду, полазак деце из Прихватног центра на наставу каснио је и у Пироту. Али, само један дан и из потпуно другог разлога.



Пошто су у већини школа хтели да их лично поздраве, одложили смо полазак за један дан. У свим школама је организован пријем, дочек, каже Саша Георгијев из Комесаријата за избеглице.
 
Кајум је један од њих десет који су кренули у школу Душко Радовић. У Прихватном центру у Пироту је већ скоро годину дана.
 
“Веома смо срећни што смо овде пошли у школу. Сигурно ћемо наредних година отићи из Србије, али док смо ту, желимо да научимо о језику, култури и људима”, рекао је Кајум из Авганистана.
 
Њихов долазак јесте променио школу, кажу учитељи и наставници.
 
“На боље, наравно. Ширимо другарство. Деца другог разреда су врло лепо прихватила децу. Учимо заједно. Они уче наш језик, ми полако њихов”, објашњава учитељица Александра Јовановић.
 
Седмогодишња Мужда говори арапски, енглески, сада и српски, али каже да нема времена за разговор, да не закасни на часове.
 
“Ћао, видимо се после”, каже Мужда.
 
После… смо је пронашли у канцеларији директорке школе.
 
“Драга децо, желим да вас поздравим у име школе и пожелим вам добродошлицу. Надам се да вам је лепо у нашој школи, да вам се свиђа у нашој школи и да сте већ стекли пријатеље и другаре овде, поздравила је нове ђаке Наташа Бранковић”, директорка ОШ Душко Радовић.
 
У прво један су дошле две нове другарице.
 
“Много су лепе и добре другарице…”, каже Страхиња Тодоровић, ученик првог разреда.
 
Укупно је у Пироту 31 ђак из Прихватног центра. Распоређени су у четири основне школе.