Едукативна радионица у нашој школи

Датум: 24. Oktobar 2015 22:54 Категорија: Новости

У оквиру плана едукације наставника у ОШ "Душан Радовић" у Пироту, Зоран Марковић, професор српског језика и књижевности, организовао је Едукативну радионицу "МОГУЋНОСТИ ЗА КРЕИРАЊЕ И ВОЂЕЊЕ УЧЕНИЧКОГ ПОРТФОЛИЈА".

Основна идеја је да наставници у разредној и предметној настави самостално и без трошкова уређују и воде ученички портфолио. За основу су узети програми из мајкрософтовог офис пакета: EXCEL и ONENOTE.

            Као примери приказани су самостални пројекти Зорана Марковића који показују:
            - како креирати одговарајуће листове,
            - који су основни садржаји листа,
            - која су неопходна подешавања и
            - који су минимални услови за нормалан рад.

            Присутни су упознати са искуствима Зорана Марковића која показују да су пројекти добро прихваћени од стране ученика 7. разреда ОШ "Душан Радовић" и њихових родитеља.

            Првенствено због могућности да у сваком тренутку имају увид у оцене и напредовање из предмета, оствареност постигнућа и сугестије наставника на које делове градива треба посебно обратити пажњу како би успех био побољшан. Јер, ученици добијају линк преко своје мејл-адресе који отвара одговарајућу табелу са свим описаним детаљима. Треба напоменути да овај својеврстан "дневник" ученици могу само да читају, али не и да мењају.

            Истовремено, другим линком, ученицима је отворена бележница (OneNote) са посебним листовима на којима самостално уписују своје утиске са часова, процењују своје напредовање, објављују своје писмене радове (тестове, вежбе и писмене задатке), коментаришу своја постигнућа и указују на нејасноће које су остале неразјашњене. Овакве повратне информације помажу у бољој организацији часа и теме која се обрађује.

            Едукативна радионица "МОГУЋНОСТИ ЗА КРЕИРАЊЕ И ВОЂЕЊЕ УЧЕНИЧКОГ ПОРТФОЛИЈА" наишла је на добар пријем међу наставницима.

Слике